Het Rotterdamse bedrijf RISQ robotics krijgt de Nederlandse licentie voor de klimrobot van Helical Robotics. De klimrobot kan inspecties uitvoeren aan o.a. windmolens.

RISQ robotics is gespecialiseerd in het uitvoeren van ingewikkelde en soms gevaarlijke inspecties in de olie, gas en petrochemische industrie, de scheepvaart en energie centrales, maar ook voor windmolenparken op land en op zee. Met name voor inspecties in de buitenlucht en op grote hoogte, zoals windmolens, zoekt het bedrijf naar veilige oplossingen voor werkzaamheden die op grote hoogte worden uitgevoerd.

Het bedrijf ging op zoek naar een oplossing en kwam uit bij de klimrobots van het Amerikaanse bedrijf Helical Robotics, inmiddels heeft RISQ robotics in Rotterdam een nauwe samenwerking met Helical Robotics en heeft een exclusief contract voor het verkopen van de robots in Nederland en mag deze ook verkopen in geheel Europa.

Marketing & Sales Director, Kees van der Linden is enthousiast over de nieuwe samenwerking. “We praten wel over een robot, maar eigenlijk kan het apparaat veel meer. Ik noem het liever een climbing robot. Je kunt er heel verschillende apparatuur aan bevestigen, en dus veel verschillende taken laten uitvoeren. Een fototoestel, een filmcamera, maar bijvoorbeeld ook een voeler die de dikte van de coating van een windmolen of brug meet en direct de resultaten doorstuurt.” Dit alles is real-time te volgen op de grond zodat onze gecertificeerde inspecteurs direct zaken kunnen bespreken met de klant, zelfs voordat onze uitgebreide rapportage is opgeleverd.

Vooral dat laatste is het grote verschil met menskracht. Een inspectieploeg van een windmolenpark gaat erheen, verricht metingen en verwerkt die vervolgens op kantoor. Voor een inspectie met een robot is er per robot een bestuurder nodig en de carrier doet de rest. En alle gegevens zijn direct verwerkt en doorgestuurd. “Een robot is veiliger en sneller”, zegt Van der Linden.

Het bedrijf, dat ISO9001 en VCA is gecertificeerd door TUV, heeft in de loop der jaren een goede band opgebouwd met de klanten. “We zijn een jong bedrijf met veel ambities, dus dat hoort erbij”, zegt Van der Linden.

De wensen van de klant zijn belangrijk, zegt hij, op dit moment zijn wij in gesprek met diverse bedrijven die ons hebben benaderd voor specifieke oplossingen. Een van de zaken waar RISQ robotics op dit moment diverse testen mee heeft uitgevoerd is een 3D scanner om 3D images te kunnen maken voor de analyse van corrosie.

Risq robotics krijgt in eerste instantie de beschikking over twintig robots voor diverse inspectietaken, maar verdere uitbreiding is mogelijk.

dd. 25-09-2014